PrHendrikweg14

Historie

Op de plek van deze unieke kantoorvilla stond vroeger een houtschuur, horend bij de molen ‘De Zonnewijzer’. Deze houtzaagmolen (type: stellingmolen) werd gebouwd in 1801 en werd genoemd naar de zonnewijzer die nog steeds in de tuin van het voormalige molenaarshuis staat.

De Zonnewijzer was eigendom van de gebroeders J.G. en A. van Amerongen. De molen is volledig verloren gegaan na een brand door blikseminslag in 1912. De gebroeders herbouwden de molen daarna niet, maar kozen voor een machinale aandrijving van de zagerij door middel van stoom en later elektriciteit. De schuren bleven behouden en deden nog jaren dienst als zagerij, welke nog in bedrijf bleef tot in de oorlog toen de Duitsers de machine vorderden.

Op de plaats van de molen staat nu een appartementencomplex, de Kolk. Een van de groene houten schuren heeft nog lang bestaan, totdat deze door brand werd verwoest. In 2000 is het huidige pand, Ontwikkel- en vergadercentrum De Zonnewijzer, gebouwd.

Het balkengat is nog steeds aanwezig. Hierin werd de voorraad boomstammen van de houtzaagmolen bewaard totdat deze verder konden worden bewerkt. In het balkengat werd het hout langdurig bewaterd en daarna gedroogd. Dankzij dit proces was het uitgewerkt, waardoor de balken en planken die ervan werden gezaagd recht bleven. Inmiddels is het balkengat in ere hersteld en genieten de meerkoeten, eenden en schildpadden liggend op de balken van de zon.

De Zonnewijzer is nu ook de ligplaats van de Krommerijnder, het herbouwde historische vaartuig, waarmee toeristen een rondvaart over de Kromme Rijn kunnen maken. We genieten van het zicht op deze prachtige historische boot en maken met gasten van de Zonnewijzer ook regelmatig een vaartocht. De gemeente en Museum Dorestad hebben steigers aangelegd zoals ze in de Dorestadse tijd benut werden. Naast ons pand staan informatieborden over de geschiedenis van deze plek!

Kortom, rond onze vergaderlocatie ervaart u ook de historie van deze unieke plek!

Unieke locatie, landelijk gelegen in het midden van het land.